Guider

Lite om mitt liv som en privatdetektiv

Detective

De flesta har bara hört talas om privata detektiv genom brottsfilmer och tv-serier. Man kan därför snabbt sluta med en känsla av att det är ren fiktion, eller åtminstone ett lättare förvrängt intryck av vad ett jobb som privatdetektiv innebär. Om du är nyfiken på livet som privatdetektiv, kan du här läsa lite om hur det har varit för mig. Men det måste sägas att människor går in i branschen på många olika sätt, av många olika skäl, och att jag aldrig har träffat två privata detektiver som hade samma historia. Därför tror inte att det du läser här kan ge dig en korrekt bild av andra i yrket.

Jag hade jobbat i polisen i mer än 10 år, men var tvungen att sluta arbeta eftersom en arbetsskada gjorde det omöjligt för mig att fortsätta att uppfylla de fysiska kraven. Kommunen erbjöd mig ett flex jobb i en grönsaker: det var en del av ett skifte från att ha arbetat i polisstyrkan. Men min räddning kom när en familjemedlem behövde hjälp: hennes dotter hade varit inblandad i en religiös sekt och hade skurit samband med familjen. Hon ville se till att ingenting hade hänt med dottern och att få insikt i vad den här kulten handlade om. Det var bara ett år efter att det fanns mycket i media om en amerikansk självmordskult, så hon var naturligtvis väldigt nervös.

Hon hade först åkt till polisen, men det fanns ingenting de kunde göra: hennes dotter var ålder och det finns ingen lag som kräver kontinuerlig kontakt med sina föräldrar. Polisen var medveten om att kulten fungerade, men det fanns inga olagligheter i samband med det vid den tiden. Eftersom den danska polisstyrkan är ganska pressad var det inget att göra. Hennes frustration ledde henne att titta på hennes nätverk, och hon fann mig: För det första hoppades hon att jag kunde använda mina ”kontakter” i polisen för att göra uppmärksamhet på frågan. Men det här är inte något som verkligen kan göras. I stället gjorde jag uppgiften att ta reda på vad som händer.

Jag hade lärt mig lite av varje polis: både genom mitt arbete där, men också från de privata detektiver som jag hade stött på i samband med det arbetet. Jag visste hur jag skulle stanna dold medan du tittade på en byggnad, hur man spelar in registreringsskyltinformation på mina bilar och många andra bra knep. Jag lyckades hitta dottern som jag kunde bekräfta var frisk och frisk. Efter en månads intensiva arbete kartlade jag också kulten och dess aktiviteter. De saker jag hittade ledde till att ett antal fall höjdes. Till slut hjälpte dottern att öppna ögonen, komma ut ur kultens grepp och tillbaka till familjen.